NCE – Hoofdstuk 12: Het limbisch gestel

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

Het autonome deel van je brein, de hersenstam, kent voor jou geen geheimen meer. De belangrijkste taak van dit breindeel is o.a. het regelen van je ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur. In tegenstelling tot het beïnvloeden van je hartslag en lichaamstemperatuur is een goede ademhaling ‘vrij gemakkelijk’ te leren. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je meer energie krijgt.

Het vreemde is dat wanneer iemand niet ‘zo slim is’ (intelligentie) dat er gezegd wordt: ‘ben je soms ‘brain dead’. Die uitspraak klopt dus eigenlijk niet. Vanuit de neurowetenschap is iemand pas ‘brain dead’ of hersendood wanneer de hersenstam gestopt is met functioneren. In die zin is dit je belangrijkste breindeel, het houdt je in leven. Maar de twee andere breindelen, het limbisch gestel en de cortex/neo cortex, zijn er natuurlijk niet voor niks.

In dit deel behandelen we het Limbisch gestel. Het limbisch gestel is misschien niet zo bekend als de grote broer, de cortex/neo cortex, maar is zo mogelijk, nog belangrijker. Het is immers voor ruim 95% bepalend van hoe je handelt. De oorzaak van je gedrag vindt zijn oorsprong dus in dit breindeel.

Behalve dat dit breindeel verantwoordelijk is voor je gedrag speelt het ook een belangrijke rol bij je geheugen. Ben jij soms ook jaloers op mensen die zo’n goed geheugen hebben? Altijd al gedacht dat dat met je intelligentie te maken had? Nou, dan hebben we goed nieuws voor je: intelligentie heeft geen bepalende rol of je zaken wel of niet goed kunt onthouden. Mensen die zaken goed kunnen onthouden hoeven dus niet persé heel intelligent zijn. Intelligentie zit immers in de cortex/neo cortex en niet in het limbisch gestel. Wist je dat er technieken bestaan, die iedereen kan leren en kan toepassen, om je geheugen te verbeteren?

Sommige wetenschappers denken dat het aantal hersencellen vastligt vanaf de geboorte. Andere wetenschappers denken daar anders over. Hoe mooi zou het wel niet zijn als we nieuwe hersencellen kunnen aanmaken om bijvoorbeeld cellen die afgestorven zijn te vervangen?  Hoe zit dat precies in elkaar en welke rol speelt je limbisch gestel daarbij?

We kennen allemaal wel mensen die soms in de emotie schieten en waar op dat moment niet meer mee te praten valt. Wist je dat er technieken zijn waarmee je iemand uit een emotionele status kunt halen? Het limbisch gestel speelt hierbij een sleutelrol.

In deze huidige tijd volgen de ontdekkingen en nieuwe inzichten zich in een moordend tempo op. Stilstaan is geen optie meer. Permanent leren is een eis geworden. Wist je dat je limbisch gestel een belangrijke functie speelt bij het leren? Gamificatie heeft hierbij een belangrijke rol en dat gebeurt allemaal in het limbisch gestel. Maar wat is gamificatie precies en aan welke voorwaarden moet gamificatie dan voldoen om efficiënt te zijn?

Misschien dacht je toen je aan dit hoofdstuk begon dat het limbisch gestel een saai onderwerp is, maar het tegendeel is waar. Laten we maar snel naar de antwoorden gaan. Veel plezier!

 

Shopping Cart
Scroll to Top