NCE – Hoofdstuk 9: De hormoonfabriek

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

Hey , in de vorige 2 delen, zeven en acht, hebben we het met jou gehad over de stappen die het brein volgt om externe informatie te verwerken. Deze kennis is natuurlijk ook heel goed te gebruiken bij communicatie. Als je op een slimme manier rekening houdt met hoe het brein informatie verwerkt, kun je daar in je communicatie zowel in de privé sfeer als op het werk gebruik van maken om zaken gemakkelijker voor elkaar te krijgen.

Hoe verwerkt het brein informatie ook al weer? Het brein vergelijkt de externe communicatie met de informatie die in het archiefsysteem voor handen is. Wanneer er tegenstrijdige informatie in het archief staat dan vindt het brein dat de ontvangen informatie niet klopt. Terwijl je brein zich niet afvraagt hoe de informatie in het archief is terecht gekomen en wat de bron daarvan is. Bovendien kan de informatie in het archiefsysteem gebaseerd zijn op slechts 1 gebeurtenis of voorbeeld. En voor iedereen die iets van statistiek begrijpt snapt dat een steekproef van 1 niet heel erg betrouwbaar is……..

Een ander belangrijk punt wat we behandelt hebben is dat pijn 3 maal sterker is dan geluk. Dit uitgangspunt klinkt misschien eenvoudig maar heeft enorme implicaties. Het feit dat pijn 3 maal sterker is dan geluk kan bijvoorbeeld een enorm struikelblok zijn in je persoonlijke groeiproces. Dit omdat de angst voor de (onbekende) betere versie van jezelf groter is dan de huidige (ongelukkige) status.

Ook de aanmoediging van de banken en winkels om alles met je pin of creditkaart te betalen en contant geld te ‘verbannen’ heeft met dit principe te maken. Als we pinnen of met een creditkaart betalen geef je (ongemerkt) meer geld uit dan als je alles contant betaald. Contant betalen is namelijk pijn voor het brein.

We hebben het gehad over de rol van angst in de dyad en hoe dat je gedrag ongemerkt beïnvloed. Je komt er steeds meer achter dat je gedrag in de meeste gevallen ‘gestuurd’ wordt door een, op onderdelen, onbetrouwbaar onderbewustzijn en de druk van de groep.

Hormonen spelen bij alle genoemde onderwerpen een hoofdrol. Hormonen zorgen namelijk voor het gevoel wat je herkent als ‘angst’. Angst is besmettelijk en zorgt voor o.a. een slechte sfeer binnen het huisgezin of op het werk.  Hormonen die zorgen voor een ‘gelukkig gevoel’ zijn ook besmettelijk en zorgen juist voor een ontspannen en prettige sfeer.

Hormonen zijn prachtige kleine elementen die bepalen hoe jij je voelt, denkt en handelt. Als we zouden kunnen leren hoe we onze hormonen beter kunnen sturen, zouden we in staat zijn om onze gevoelens onder controle te houden. In dit hoofdstuk laten we zien hoe deze hormonen werken en wat je kunt doen om je hormonale status beter te controleren. Daarom is het belangrijk om op onderzoek te gaan wat die hormonen nu precies doen.

Shopping Cart
Scroll to Top