NCE – Hoofdstuk 10: De ‘positieve’ en ‘geluk’ hormonen

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

In het vorige deel, deel 9, zijn we dieper ingegaan op de werking van je endocriene systeem. Je hebt geleerd dat hormonen een enorme invloed, positief of negatief, hebben op je gezondheid, je gevoel èn op je handelen. Hormonen vervullen dus een alles bepalende rol in de mate waarin jij je gelukkig of ongelukkig voelt.

In deel 9 zijn wij dieper ingegaan op de 3 belangrijkste stresshormonen (NAC). Deze stresshormonen hebben een belangrijke taak. Deze taak ligt er vooral in om je kansen op overleving te vergroten. De stresshormonen zorgen er in essentie voor dat je effectiever kunt vechten of vluchten. Maar de natuur kan ook hard zijn, zeker toen wij nog in de oudheid leefden. Als je het niet lukte om binnen een korte periode te winnen van je tegenstander of om effectief te vluchten viel je ten prooi aan de vijand (bijvoorbeeld een tijger) en werd je opgegeten. In de huidige betonnen jungle wordt je niet opgegeten maar werk je voor langere tijd met ‘de vijand’. Deze situatie van permanente stress is niet gezond voor je. Maar stresshormonen zijn ook nooit bedoelt om langdurig in je lichaam aanwezig te zijn.

Wanneer je voor langere tijd in een structurele negatieve hormonale status verkeert, werken deze hormonen tegen je. Je hebt minder toegang tot je intelligentie, je ondermijnt je gezondheid en je maakt steeds ‘slechtere’ beslissingen en komt zo in een negatieve spiraal terecht.

In dit deel, deel 10, gaan we het met jou hebben over, wat populair genoemd wordt, de ‘positieve’ of ‘geluk’ hormonen.  Maar kun je wel spreken over ‘positieve’ of ‘geluk’ hormonen of kunnen ze ook negatieve gevolgen hebben? Wat zijn dan deze negatieve gevolgen en welk effect hebben ze op  je dagelijkse beslissingen? Kun je deze ‘geluk’ hormonen voor jezelf inzetten om bijvoorbeeld je taken af te krijgen? Kun je de aanmaak van deze hormonen ook bij andere aansturen en wat is daar dan de uitkomst van?

Een hoop belangrijke vragen waar als je het eenmaal begrijpt je deze kennis kunt inzetten en gebruiken om je leven een stuk soepelere te laten verlopen.

Shopping Cart
Scroll to Top