NCE – Hoofdstuk 8: Hoe intelligent is de Homo Sapiens?

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

De mensheid gaat prat op z’n intelligentie. Daar is natuurlijk alle reden voor. We zijn de enige soort op aarde die in staat is om naar andere planeten te reizen en het heelal te bestuderen. Wij zijn ook de enige soort die in staat is om kunstmatige intelligentie te bedenken en te gebruiken. Een koelkast die zelf de bestellingen doorgeeft als bijvoorbeeld de melk op is en ook zelfrijdende auto’s is geen toekomst muziek meer. IBM heeft een ‘super-computer’ ontwikkeld genaamd Watson  (vernoemd naar de rechterhand van Sherlock Holmes). Deze is in staat om menselijke emoties te herkennen en op basis daarvan te reageren. Op basis van deze super computer is ook het programma ROSS ontwikkeld. Dit programma is vernoemd naar het personage uit de advocaten serie Suits. Dit systeem is in staat om het werk van advocaten over te nemen. Stel je eens een toekomst voor waarin de rechtspraak door een computer gedaan wordt. Er is zelfs een robot, Sophia genaamd, die in Saoedi Arabië het staatsburgerschap heeft gekregen.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden waar kunstmatige intelligentie een menselijke taak overneemt. Maar kunstmatige intelligentie wordt ook gebruikt om ons gedrag te sturen. De serie op Netflix, The Great Hack, laat zien hoe AI (Artificial Intelligence) je koopgedrag beïnvloed en hoe jouw mening op tal van onderwerpen wordt gevormd. In deze film wordt uitgelegd hoe het Engelse bedrijf Cambridge Analytica ervoor gezorgd heeft dat de Brexit een feit is geworden. Internettrollen, mensen die in opdracht van een regering ‘fake news’ verspreiden om de inwoners van een ander land te beïnvloeden. Social media is er op gericht om je gedrag te beïnvloeden, te sturen en je verslaafd te maken. We weten het, maar laten ons daar wel door leiden. Je kunt je dan de vraag stellen hoe intelligent we dan als soort zijn?

Kunstmatige intelligentie wordt ook gebruikt op het gebied van verbetering en uitbreiding van brein functies. Een voorbeeld hiervan is het implanteren van een chip in het brein zodat patiënten met alzheimer hun korte termijn geheugen verbeterd, of een aap die m.b.v. implantaten in het brein en de onderste helft van het ruggenmerg weer kan lopen.

Er is natuurlijk een onderscheid te maken tussen het overnemen van taken door kunstmatige intelligentie, het verbeteren van het brein of echte menselijke intelligentie. Uiteindelijk is de mens niet zo intelligent want dat breindeel is slechts voor 5% van de tijd ‘verantwoordelijke’ voor de primaire beslissingen. Dus het is enorm belangrijk om te begrijpen en te leren hoe je deze 5% zo maximaal mogelijk kan inzetten i.p.v. dat je deze 5% verkwist door je intelligentie op de verkeerde manier in te zetten.

Hoe dat allemaal in elkaar steekt leer je in dit deel. Heel veel plezier!

Shopping Cart
Scroll to Top