In het vorige deel hebben wij uitgebreid stilgestaan bij het thema van de ‘Waarheid’. Je hebt ervaren dat de ‘Waarheid’ zoals je die hebt geleerd vanuit jouw opvoeding niet echt bestaat als statisch element. Ons brein neemt wat het het eerst leert gewoonweg aan als zijnde de ‘Waarheid’. Je brein is, om maar een zwaar woord te gebruiken, geïndoctrineerd (gehersenspoeld) door de vele opvoeders in je jeugd zoals; maatschappij, cultuur en je ouders. De vraag is niet eens zozeer of jouw ‘Waarheid’ wel waar is, maar of deze versie van de waarheid jou op onderdelen ongelukkig maakt en je persoonlijke succes dus in de weg zit.
In eerdere delen van dit leerprogramma ben je eigenlijk al tot de conclusie gekomen dat jij misschien wel duizenden van deze aangeleerde waarheden bij je draagt die tegen je persoonlijke geluksysteem ingaan. Vanuit onze SparkWise visie zijn wij het dus niet eens met de term ‘belemmerende overtuiging’. Dit wordt vaak uitgelegd in de psychologie als een manier van denken, die je simpelweg gezegd moet ‘ombuigen’. Een belemmerende overtuiging heeft niks met denken te maken, maar met je voorprogrammatie en dus voelen. Denk maar aan deel 4 waarin wij het breinsysteem van handelen hebben uitgelegd. In de volgorde: Voorprogrammatie – Hormonen aanmaak – Voelen – Denken en dan pas Handelen. Denken en voelen zitten allebei in een ander deel van het brein, waarbij het voelen (onderbewustzijn) bijna altijd de ‘baas’ is. Wanneer je een probleem probeert op te lossen in het verkeerde breindeel, dan gaat dat natuurlijk niet goed werken.
Het brein houdt simpelweg gezegd niet van veranderen, het angstsysteem wordt al snel aangewakkerd bij verandering en dan ontstaat er weerstand. Het deel van het brein waar de re-programmatie van je ‘Waarheden’ moet plaatsvinden heeft de neiging om bij het aanpassen van de ‘Waarheid’ in de weerstand te gaan staan. Wanneer dat deel van het brein niet meewerkt wordt het een haast onmogelijke opgave om structureel te veranderen. In dit deel gaan we qua uitleg dieper in op de primitieve natuurlijke weerstand van je brein. Het goede nieuws is namelijk dat wanneer je eenmaal weet hoe en waarom weerstand ontstaat, het veel gemakkelijker is om structureel te veranderen.
Laten we beginnen met een bekend voorbeeld dat voor iedereen wel herkenbaar is. De goede voornemens van 31 december. Maar al te vaak worden die niet gerealiseerd. Hoe komt dat toch? Waar komt dat onvermogen toch vandaan? Heeft deze onbewuste weerstand voor verandering misschien een biologische reden? Hoe gingen onze voorouders er in de oudheid mee om? Bestaat er een geheime formule om ervoor te zorgen dat jij wel je voornemens of plannen kunt realiseren? Je leert dit en nog veel meer in het volgende hoofdstuk. Veel plezier!